Mi a mediáció célja?

A mediáció a békéltetés művészete, melynek elsődleges célja az emberi kapcsolatok gyógyítása.  Arra hivatott, hogy a hosszadalmas, költséges peres eljárásokat helyettesítse, a felek közös megegyezésen alapuló döntését előkészítse és szerződésbe foglalja. Ha a megbeszélések eredményeként sikerül más dimenzióban láttatnia a felvetődött problémát és a felek kapcsolatát, akkor a korábban megrekedt, konzerválódott rossz viszony mindenképpen elmozdul a holtpontról.

A mediáció típusai

A mediáció az élet szinte bármely területén alkalmazható, ahol két ember konfliktushelyzetbe kerülhet.  Leggyakoribb fajtája az üzleti, munkahelyi, családi, válási, iskolai, társasházi és örökösödési mediáció.  A mediátorok többsége néhány speciális konfliktus kezelésére szakosodva végzi feladatát.

Köztünk marad!

A mediátor a tárgyalófelek között egyfajta egyensúlyozó szerepet tölt be.  Pártatlanságra és titoktartásra kötelezett. Nevének jelentése szerint, – jelen lenni, középen lenni, békéltetni -, nem foglal állást az adott kérdésben, hanem jó bábaként kérdéseivel, a felek beszélgetésének irányításával, a másik fél felé való közvetítésével támogatja a konfliktusban állókat, hogy az adott konfliktushelyzet tekintetében megegyezésre jussanak.

Vitarendezés veszteség nélkül! A nyertes-nyertes csata

Függetlenül attól, hogy melyik fél a megbízó, a mediátor minden esetben pártatlan. A felek álláspontját, véleményét, kérését felerősítve és kommunikációjukat irányítva elősegíti közöttük  a megegyezést megbékélést.Mivel a a felek egyezségüket nem külső személy döntésére (ráhatásra) hozzák meg, a mediációs tárgyalásnak nincs vesztese. Mindegyik fél nyertesként kerül ki a beszélgetésből, mert az akaratukkal megegyező vagy elfogadható, betartható megállapodás birtokában távoznak.