Mitől függ a mediáció sikeressége?

A mediáció sikerének egyik kulcsa a bizalom megléte a módszer és a mediátor személye iránt. Ehhez arra van szükség, hogy tájékozódjanak a mediálás módjáról és a várható eredményekről. Tudniuk kell, hogy olyan kimenetele nem lehet a mediációs ülésnek, amelyet valamelyik fél  nem akar.

A mediációban részt vevőknek tisztázniuk kell: kívánnak-e változtatnia  a családi struktúrán és a család hangulatán? Kívánnak-e döntést hozni bizonyos helyzetekben, és azokért felelősséget vállalni?

Mi a célja a mediációval? Valóban óhajtja-e  megmenteni a kapcsolatot, vagy csak egy kevés esélyt adva, csak részinformációk befogadására törekszik? Mennyire képes megnyílni és együtt működni? Mennyire őszinte önmagához és a társához?happy husband and wife toasting with cocktails

Mikor mondható sikeresnek egy mediációs alkalom?

A sikeres mediáció után a párok nem mennek el érintetlenül. Mindenképpen elgondolkodásra készteti a feleket és döntéshozatalra sarkallja. Sikeres mediálásként  értékelhető, ha a vitában álló felek nem harcolnak tovább egymással. Nem akarják megtorolni egymáson  a sérelmeiket és megmaradnak az eredeti családi szerepükben.

A családi mediálás során természetesen az a legnagyobb siker, ha az adott család együtt marad, vissza tud rendeződni a család struktúrája és a gyerekek ún. rendes családban nőhetek fel. A válási mediációt kérők mintegy 40-50%-a dönt így.

Ők azok, akik sajnos csak a legutolsó pillanatban kérnek segítséget. Könnyebb és hatékonyabb a segítség, ha az emberek idejében felismerik azokat a jeleket, ami miatt nem érzik jól magukat. Ekkor még nagyon jó hatásfokkal lehetséges visszazökkenti a kapcsolatot a régi medrébe, és tudatosan egy magasabb, minőségibb szintre emelni azt.