A válás előkészítése

Amennyiben  a párok nem látnak esélyt a kapcsolatuk helyrehozatalára és a válás mellett döntenek, a mediátor segíthet egy a bíróság számára elfogadható megállapodást készíteni, amely jelentősen lerövidíti a jogi eljárást.

A mediátor közvetítésével történő válás további előnye, hogy egy harmadik (jogi) személy döntése helyett a felek akarata jut érvényre,így egyik fél sem fogja vesztesnek érezni magát. A nyilvános tárgyalótermekben elhangzó sárdobálások helyett a mediátor közvetítő és békítő szerepének köszönhetően intim környezetben, titoktartás és pártatlanság mellett, együttesen keresik meg azt az optimális megoldást, amely minden érintett számára a legmegfelelőbb lehet.

A felek akaratát a mediátor hivatalos szerződésbe foglalja, így az ő elképzelésük fog érvényesülni a gyermekelhelyezés és a kapcsolattartás, a vagyonmegosztás kérdéseiben, melyet benyújthatnak a válókeresetükkel foglalkozó bíróságnak. Ezzel megkímélik gyermeküket a hosszú, gyakran évekig elhúzódó per izgalmaitól és kínjaitól.
Elválásuk méltósággal, békésen, érett felnőttek módjára történik. A válófélben lévő felek által is aláírt megállapodás csak a tényekre hivatkozva szorítkozik, így szavatolva a diszkréciót.
A válás a hosszú hónapok, évek helyett mindössze néhány nap vagy hét alatt megtörténhet és az azt követő súlyos veszteség feldolgozásának ideje is lerövidül, valamint a költsége lényegesen alacsonyabb.